donderdag 22 september 2011

Nederland verlengt deelname aan missie NAVO in Libië

Nederland heeft woensdag de deelname aan de NAVO-operatie Unified Protector in Libië met 3 maanden verlengd. Nederland doet aan deze missie mee met 6 F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager, bemanningen van AWACS-vliegtuigen en deelname aan staven van hoofdkwartieren.

Dat meldt het ministerie van Defensie. De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) maakten woensdag bekend dat de Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, 6 F-16’s, waarvan 2 als reserve, en stafcapaciteit.

De Noord Atlantische Raad (NAR) besloot woensdagmiddag operatie Unified Protector (OUP) in Libië te verlengen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensiie zegt dat “de missie is gericht op de bescherming van de bevolking, het handhaven van de no-fly zone boven Libië en het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo”.

Hoewel het regime van Khadaffi politiek gezien niet meer bestaat, is de veiligheidssituatie nog niet stabiel genoeg om de missie te beëindigen.

Militaire inzet blijft volgens de regering nodig “om de burgerbevolking te beschermen”. Periodiek zal wel worden bekeken of de operatie eerder kan worden beëindigd.

F-16’s
Nederlandse F-16’s, afkomstig van Vliegbasis Volkel, handhaven vanuit de vliegbasis Decimomannu op het Italiaanse eiland Sardinië de no-fly zone die is ingesteld boven Libië.

Naast het bewaken van het Libische luchtruim, zien de toestellen toe op de handhaving van het wapenembargo. Verder verzamelen ze inlichtingen.

Met de sensoren aan boord van de F-16’s kan een grond- en zeebeeld worden opgebouwd, zodat verdachte objecten, voertuigen en schepen gericht kunnen worden gecontroleerd.

De toestellen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen of doelen op zee.

Mijnenjager
Aan operatie Unified Protector neemt ook de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem deel. Het schip patrouilleert voor de Libische kust om het wapenembargo te handhaven. De Haarlem doet dit door verdachte schepen te identificeren en te ondervragen.

De mijnenjager wordt ook regelmatig ingezet om de aanlooproutes van onder meer de Libische havensteden Misrata, Tripoli en Brega te vrijwaren van explosieven.

De Hr. Ms. Haarlem wordt vrijdag 23 september afgelost door de Hr. Ms. Vlaardingen.

Tijdsduur
Een mijnenjager en F-16’s doen sinds eind maart mee aan de Navo-operatie Unified Protector.

Een KDC-10 werd tot 4 april ingezet, omdat het tanktoestel daarna weer nodig was voor andere operationele verplichtingen, waaronder in Afghanistan.

De regering besloot al eerder op 10 juni de Nederlandse bijdrage met 3 maanden te verlengen.

Stafcapaciteit
Nederland blijft naast de inzet van de F-16-jachtvliegtuigen en een mijnenjager actief in de staven van diverse hoofdkwartieren.

Ook maken Nederlandse militairen deel uit van de bemanningen van de AWACS-vliegtuigen van de NAVO.

In totaal nemen ongeveer 170 Nederlandse militairen deel aan de NAVO-operatie Unified Protector.

UNSMIL
De Verenigde Naties hebben intussen gemeld dat ze snel personeelsleden naar Libië zullen sturen voor een nieuwe politieke missie in het land.

Dat heeft Ian Martin, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor Libië en chef van de UN Support Mission in Libya (UNSMIL), donderdag gezegd.

Het doel is om het land te helpen om de openbare veiligheid te herstellen, verkiezingen te plannen en het rechtssysteem in de overgangsperiode te waarborgen.

Zie ook:
VN-missie UNSMIL start nieuwe politieke missie in Libië