dinsdag 15 november 2011

Eerste gewonden uit Libië voor behandeling in Nederland gearriveerd

De eerste 12 van de 50 Libische oorlogsgewonden die in Nederland zullen worden behandeld zijn maandag op Rotterdam The Hague Airport geland. Ze zijn meteen overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht.

De patiënten kwamen aan op Rotterdam The Hague Airport nadat ze eerst in Libië door een Nederlands medisch team op basis van hun verwondingen waren geselecteerd. In het UMC wordt de medische indicatie opnieuw bekeken en de behandeling gestart.

In overleg met regionale traumacentra worden de patiënten vervolgens zo snel mogelijk overgebracht naar andere Nederlandse ziekenhuizen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Ook andere Europese landen vangen Libische gewonden op. De ziekenhuizen in Libië zijn grotendeels verwoest door de strijd in het land en het aantal gewonden is groot.

De patiënten blijven maximaal 6 maanden in Nederland en Libië betaalt zelf de kosten van het verblijf en de medische behandelingen.

Het ministerie van VWS heeft ziekenhuizen goedkeuring gegeven voor de opvang van de Libische patiënten als de reguliere zorg daar niet onder te lijden heeft.

Calamiteitenhospitaal Utrecht
Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerkingsverband van het UMC Utrecht en het ministerie van Defensie.

Het ziekenhuis is voorbereid op de onmiddellijke opvang van groepen burgers en militairen bij rampen en na zware ongevallen.