Bemanningen van de AWACS (Foto: ministerie van Defensie) |
Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De vliegende commandocentra landden dinsdag op NAVO-airbase Geilenkirchen in Duitsland.
Aan boord van de toestellen bevonden zich onder anderen 3 Nederlandse militairen die deel hebben genomen aan de laatste vluchten van de operatie.
Majoor Corné zegt in een verklaring: “Ik ben blij om weer terug te zijn en opgelucht dat het er opzit.” Hij was als tactical director verantwoordelijk voor de tactiek.
“De missie was behoorlijk zwaar. Het was vaak erg druk in de lucht en de AWACS stuurt alles en iedereen aan. Maar ik ben trots op hoe de operatie is verlopen. Dit is waar je voor traint,” aldus Corné.
Exact om 0.00 uur in de nacht van 31 oktober op 1 november zat de laatste vlucht van de AWACS (Airborne Warning And Control System) er op. Als vliegend commandocentrum coördineerde de toestellen al het vlieg- en scheepvaartverkeer rond Libië.
In totaal maakten de ingezette vliegtuigen, waaronder 4 van de NAVO, 2125 vlieguren.
Na de landing in Geilenkirchen werden de NAVO-militairen onthaald door familie en collega’s.
Doel Unified Protector
De NAVO-operatie Unified Protector stond in het teken van resolutie 1973 van de VN-veiligheidsraad, die het beschermen van de Libische burgers tot doel had.
Unified Protector deed dat indirect door het handhaven van het vliegverbod en het controleren van het wapenembargo, maar ook direct bij aanvallen van Kadhafi’s troepen op burgers.